Tel. +31 (0)13 509 21 58
praktijk@fysiotherapiebtenhove.nl

De fysiotherapeut:
specialist van het menselijk bewegen.


Spinal mouse rugmeting

De Spinal Mouse is de oplossing voor al uw klachten. De Spinal Mouse maakt een scan van uw rug waarbij bewegingsstoornissen, die bij elk ander onderzoek verborgen blijven, door middel van computeranimaties aan het licht worden gebracht.
Spinal mouse scan
Hoe vaak hoor je niet dat iemand die rugpijn heeft, het ene na het andere onderzoek ondergaat, röntgenfoto’s of een MRI-scan laat maken, maar dat de oorzaak van de pijn blijft onbekend blijft. Door de rugscan, die door de Spinal Mouse gemaakt wordt, kunnen bewegingsstoornissen, die bij elk ander onderzoek verborgen blijven, door middel van computeranimaties aan het licht gebracht worden.

De Spinal Mouse bestaat ongeveer 12 jaar en komt uit Zwitserland. In Europa wordt er op dit moment in ongeveer 2500 praktijken met de Spinal Mouse gewerkt en in Nederland zijn er op dit moment ongeveer 200 praktijken, die ermee werken.
Het is bijzonder lastig om bij een lichamelijk onderzoek van de wervelkolom ieder wervelgewricht tegelijk op bewegingsuitslag te onderzoeken. De wervelkolom is een keten van gewrichten. Om op ieder niveau van deze keten een bewegingsuitslag vast te stellen is zonder een speciaal meetinstrument niet mogelijk.

De Spinal Mouse is een is een (stralingsvrij) hightech apparaat, met een meetkop, voor gebruik in verschillende doelgebieden. Het analyseert zowel de stand en de bewegelijkheid van de totale wervelkolom, als die van de wervelsegmenten onderling. Hierdoor wordt een heel betrouwbaar overzicht van elke bewegingsbeperking in de wervelkolom verkregen.

De meting vindt plaats langs elektromechanische weg, waardoor het een niet belastend onderzoek voor de patiënt is, dat dus vaker achter elkaar uit te voeren is. De meetgegevens worden geanalyseerd door een computer en weergegeven in overzichtelijke grafieken. Er een groot verschil tussen de rugscan, gemaakt door middel van de Spinal Mouse, en de traditionele röntgenfoto of MRI-scan.

Zo brengt de rug scan de wervels in beeld en geen weke delen zoals spieren. Weefselschade toont de scan dan ook niet aan; een uitstulping van een tussenwervelschijf, beter bekend als hernia, valt er ook niet op te zien. Evenmin als een wervelbreuk of artrose.

Wat wel wordt aangetoond zijn afwijkingen in de stand van de wervels. En, wat zeker net zo belangrijk is, afwijkingen in de beweeglijkheid van de wervelkolom, iets dat op een MRI-scan of röntgenfoto niet te zien is. De fysiotherapeut ziet waar wervels vastzitten, waar te veel speling tussen de wervels zit en hoeveel iedere wervel afzonderlijk beweegt tijdens het buigen en strekken.
Hoe werkt de Spinal Mouse?
De werking van de Spinal Mouse is snel, eenvoudig en betrouwbaar. De metingen worden uitgevoerd door het glijden van het draadloze apparaat langs de wervelkolom, waarbij de patiënt in verschillende lichaamshoudingen staat.

De meet kop past zich hierbij vanzelf aan, aan de contouren van het lichaam. Zo krijg je een beeld van de hoeken tussen iedere onderliggende en bovenliggende wervel en kunnen we zien hoeveel iedere wervel afzonderlijk beweegt tijdens het buigen en strekken. De relevante gegevens worden verzameld en verwerkt op de computer. De Spinal Mouse-software visualiseert de stand en het bewegen van de wervelkolom en de wervels onderling, evenals de storing in het bewegend functioneren.

De resultaten van de meting worden in een overzichtelijke grafiek weergegeven en geven een betrouwbaar overzicht van de bewegingsbeperking van alle rugwervels. De resultaten kunnen direct worden bekeken. Elke rapportage wordt opgeslagen en kan worden afgedrukt.
De behandeling
Het merendeel van de rugklachten ontstaat door bewegingsstoornissen die het gevolg kunnen zijn van een verkeerde houding of het veelvuldig maken van belastende bewegingen.
De meeste rugklachten zijn, zoals in medische termen genoemd wordt aspecifiek en worden veroorzaakt doordat wervels bijvoorbeeld te weinig of juist te veel ten opzichte van elkaar bewegen.
Een röntgenfoto of een MRI-scan geeft geen zicht op dergelijke stoornissen, terwijl de rugscan, die door de Spinal Mouse wordt gemaakt dat wel doet.

Aan de hand van de verkregen meetuitslagen, kunnen we heel nauwkeurig behandelen. Behandelen in combinatie met de Spinal Mouse geeft goede resultaten, omdat je uit de meetresultaten van de Spinal Mouse precies kunt aflezen welke wervelniveaus beperkt zijn of juist teveel bewegen. Vervolgens kunnen we de juiste wervelgewrichtjes mobiliseren en trainen.
Voorafgaand aan de behandeling wordt met de Spinal Mouse de wervelkolom in kaart gebracht en analyseren we de aanwezige beperkingen. Hierna kunnen we starten met de behandeling. Na meerdere behandelingen meten we opnieuw de wervelkolom met de Spinal Mouse en kijken we naar de veranderingen die hebben plaats gevonden.

Aan het eind van de reeks behandelingen meten we een laatste maal om het resultaat vast te stellen. Uiteraard staat U centraal tijdens de behandeling en is uw beleving op de rugklacht het belangrijkst voor ons.

Onze diensten

Over Fysiotherapie Bob ten Hove

Bob ten Hove

Bob ten Hove start in 1981 de praktijk aan de Bernardusweg 7 te Lage Mierde. Wij zijn een resultaat gerichte praktijk met diverse specialismen en aandachtsgebieden onder één dak.

Contact

Fysiotherapie Bob ten Hove
Bernardusweg 7
5094 GK Lage Mierde
telefoon: +31 (0)13 509 21 58
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Openingstijden

Ma.
Di.
Wo.
Do.
Vr.
Za.
Zo.

08:00-20:00
08:00-20:00
08:00-20:00
08:00-20:00
09:00-12:00
Gesloten
Gesloten

Copyright © Fysiotherapie B. ten Hove | Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites