Tel. +31 (0)13 509 21 58
praktijk@fysiotherapiebtenhove.nl

De fysiotherapeut:
specialist van het menselijk bewegen.


Echografie

Echografische beeldvorming is een zeer bruikbare methode om botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsel en banden te bestuderen. Echografie geeft een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen.

Een voorbeeld is de schouder, waarbij de verschillende genoemde structuren duidelijk zijn af te beelden en te benoemen. Een belangrijk gegeven is hierbij, dat het gebruikelijke lichamelijke onderzoek weinig specifiek is bij schouder-problematiek. Een echografisch onderzoek levert snel en meer informatie op.

Andere gebruikte termen voor echografie zijn: sonografie, ultrasonografie. Engels: (musculoskeletal) ultrasound imaging, diagnostic ultrasound
Hoe werkt echografie?
Bij de toepassing van echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven. Deze kan de mens niet horen. De golven worden uitgezonden door een zender(transducer genaamd) die geplaatst wordt op de huid. Deze tranducer is tegelijk ook de ontvanger van de golven die teruggekaatst worden door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen de geluidsgolven. Ze doen dat allemaal in verschillende mate.

De transducer is verbonden met een computer. Deze vertaalt de geluidsgolven naar elektrische signalen die op het scherm verschijnen als grijswaarden. Op deze manier verschijnt op het scherm een echo afbeelding van de weefsels.
Hoe verloopt een onderzoek met echografie?
U neemt afhankelijk van het te onderzoeken gebied plaats op een stoel of op de behandelbank. Een transparante gel wordt op het lichaam gesmeerd om een goed contact te verkrijgen en luchtbellen tussen transducer en huid te verdrijven.

De onderzoeker “scant” het gebied, bestudeert de weergave op de monitor en bewaart indien gewenst een aantal relevante plaatjes. Het onderzoek is relatief snel en de patiënt voelt er veelal niet van. Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten. De bevindingen van de onderzoeker worden u direct meegedeeld.
Wat zijn de voordelen van echografie?
 • is eenvoudig toepasbaar
 • is pijnloos en laat het lichaam onaangetast
 • ongevaarlijk en niet schadelijk
 • wordt niet beïnvloed door een pacemaker of metaal in het lichaam
Behandel gebieden
 • spieren - scheuren, littekens en kalkneerslag
 • pezen - peesontstekingen, scheuren en kalkneerslag
 • slijmbeurzen - slijmbeursontsteking
 • gewrichtsbanden - verstuikingen, scheuren
 • kapsels - kapselontsteking, scheuren
 • kraakbeen - gewrichtsslijtage, defecten
 • meniscus - scheurenbotten - losse botfragmenten, botbreuken
 • zenuwen - tunnel, zoals bij carpaal tunnel syndroom
Opleiding
Bob en Maikel gebruiken de echografie om (sport)aandoeningen van de schouder, elle boog, pols/hand, heup, knie en enkel/voet te beoordelen en de revalidatie te bewaken. Beiden hebben de cursus musculoskeletale ultrasound gevolgd en afgesloten met een examen.
Kosten en vergoeding
Als het onderzoek geschiedt na verwijzing van een huisarts of specialist, wordt het onderzoek als behandeling gedeclareerd.

Deze behandeling wordt, afhankelijk van de door u afgesloten polis, geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Wij adviseren u dit bij uw zorgverzekeraar na te vragen

Als u op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, wordt dit als een behandeling rechtstreeks bij u gedeclareerd.
Echo apparaat

Onze diensten

fysio op maat icon

Dry Needling


Meer informatie
fysio op maat icon

Shockwave


Meer informatie
fysio op maat icon

Steunzolen


Meer informatie
fysio op maat icon

Rugkussen


Meer informatie
fysio op maat icon

Oefenzaal


Meer informatie
fysio op maat icon

Training


Meer informatie
fysio op maat icon

Praktijk


Meer informatie
fysio op maat icon

Cupping Therapie


Meer informatie

Over Fysiotherapie Bob ten Hove

Bob ten Hove

Bob ten Hove start in 1981 de praktijk aan de Bernardusweg 7 te Lage Mierde. Wij zijn een resultaat gerichte praktijk met diverse specialismen en aandachtsgebieden onder één dak.

Contact

Fysiotherapie Bob ten Hove
Bernardusweg 7
5094 GK Lage Mierde
telefoon: +31 (0)13 509 21 58
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Telefonisch bereikbaar

Ma.
Di.
Wo.
Do.
Vr.
Za.
Zo.

09:00-17:00
09:00-17:00
09:00-17:00
09:00-17:00
09:00-12:00
Gesloten
Gesloten

Copyright © Fysiotherapie B. ten Hove | Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites